
Włoska tarta
Lista składników:
Spód:
-
200 g mąki pełnoziarnistej,
-
1 jajko,
-
70 jogurtu naturalnego,
-
Pół łyżeczki proszku do pieczenia,
-
Sól,
-
Pieprz czarny,
-
Bazylia,
-
Oregano.
Masa:
-
200 g jogurtu naturalnego,
-
2 jajka,
-
15 g sera mozzarella,
-
Sól,
-
Pieprz czarny,
-
Zioła prowansalskie
Dodatki:
-
8 pomidorków koktajlowych,
-
1 garść świeżego szpinaku,
-
Kilka plasterków szynki Prosciutto.

Sposób przygotowania:
-
Składniki na spód łączymy i mieszamy, formujemy na ciasto i rozwałkowujemy na wielkość formy na tartę.
-
Formę smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą lub mąką.
-
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
-
Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10-15 minut do zbrązowienia.
-
Składniki na masę mieszamy ze sobą
-
Na podpieczony spód kładziemy ulubione składniki i wylewamy masę.
-
Całość pieczemy jeszcze w tej samej temperaturze przez około 25 minut.
Poziom trudności:
średni
Ilość porcji:
6 porcji
Czas przyrządzania:
50 minut