Włoska tarta

Lista składników:

Spód:

  • 200 g mąki pełnoziarnistej,

  • 1 jajko,

  • 70 jogurtu naturalnego,

  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia,

  • Sól,

  • Pieprz czarny,

  • Bazylia,

  • Oregano.

Masa:

  • 200 g jogurtu naturalnego,

  • 2 jajka,

  • 15 g sera mozzarella,

  • Sól,

  • Pieprz czarny,

  • Zioła prowansalskie 

Dodatki:

  • 8 pomidorków koktajlowych,

  • 1 garść świeżego szpinaku,

  • Kilka plasterków szynki Prosciutto.

włoska tarta.jpg

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na spód łączymy i mieszamy, formujemy na ciasto i rozwałkowujemy na wielkość formy na tartę.

  2. Formę smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą lub mąką.

  3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

  4. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10-15 minut do zbrązowienia.

  5. Składniki na masę mieszamy ze sobą

  6. Na podpieczony spód kładziemy ulubione składniki i wylewamy masę.

  7. Całość pieczemy jeszcze w tej samej temperaturze przez około 25 minut.

Poziom trudności:

średni

Ilość porcji:

6 porcji

Czas przyrządzania:

50 minut

jh.png
logo_edited.png