top of page

Pizzerinki na spodzie z cukinii

Lista składników:

  • 1 ½ średniej wielkości cukinii (ok. 350 g)

  • 3-4 łyżek parmezanu (50 g)

  • 2 jaja kurze

  • 1 łyżeczka oregano (4 g)

  • ½ szklanki przecieru pomidorowego (125 ml)

  • 1 cebula (50 g)

  • 1 ząbek czosnku (5 g)

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kilkukrotnie odciskam z nadmiaru wody.

  2. Umieszczamy w misce, dodajemy starty parmezan, jaja, oregano.

  3. Gdy masa jest zbyt lepka, można dodać łyżkę mąki (np. jaglanej, gryczanej, ew. ziemniaczanej).

  4. Całość mieszamy i wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia, formujemy z masę okrąg o dowolnej średnicy.

  5. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy przez 15-20 minut do zarumienienia brzegów pizzy.

  6. W tym czasie obieramy czosnek i cebulę, po czym drobno siekamy.

  7. Na rozgrzanej wcześniej patelni na oliwie z oliwek podsmażamy aż do zeszklenia.

  8. Wlewamy przecier pomidorowy i mieszamy do powstania gęstego sosu.

  9. Pizzę wyjmujemy z piekarnika, sos rozprowadzamy po jej powierzchni.

  10. Na górę umieszczamy ulubione dodatki (ja zwykle pomidorki koktajlowe, szynkę parmeńską i rukolę daję po upieczeniu na surowo).

  11. Całość pieczemy jeszcze przez około 8 minut.

pizzerinki na spodzie cukiniowym.jpg

Poziom trudności:

łatwy

Ilość porcji:

4 porcje

Czas przyrządzania:

45 minut

jh.png
logo_edited.png
bottom of page