
Pizzerinki na spodzie z cukinii
Lista składników:
-
1 ½ średniej wielkości cukinii (ok. 350 g)
-
3-4 łyżek parmezanu (50 g)
-
2 jaja kurze
-
1 łyżeczka oregano (4 g)
-
½ szklanki przecieru pomidorowego (125 ml)
-
1 cebula (50 g)
-
1 ząbek czosnku (5 g)
Sposób przygotowania:
-
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kilkukrotnie odciskam z nadmiaru wody.
-
Umieszczamy w misce, dodajemy starty parmezan, jaja, oregano.
-
Gdy masa jest zbyt lepka, można dodać łyżkę mąki (np. jaglanej, gryczanej, ew. ziemniaczanej).
-
Całość mieszamy i wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia, formujemy z masę okrąg o dowolnej średnicy.
-
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy przez 15-20 minut do zarumienienia brzegów pizzy.
-
W tym czasie obieramy czosnek i cebulę, po czym drobno siekamy.
-
Na rozgrzanej wcześniej patelni na oliwie z oliwek podsmażamy aż do zeszklenia.
-
Wlewamy przecier pomidorowy i mieszamy do powstania gęstego sosu.
-
Pizzę wyjmujemy z piekarnika, sos rozprowadzamy po jej powierzchni.
-
Na górę umieszczamy ulubione dodatki (ja zwykle pomidorki koktajlowe, szynkę parmeńską i rukolę daję po upieczeniu na surowo).
-
Całość pieczemy jeszcze przez około 8 minut.

Poziom trudności:
łatwy
Ilość porcji:
4 porcje
Czas przyrządzania:
45 minut