Pizza na spodzie gryczanym

Lista składników:

  • 175 g mąki gryczanej,

  • 2 jajka,

  • 1 łyżeczka soli,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • 100 ml przegotowanej, ciepłej wody.

Sposób przygotowania:

  1. W misce mieszamy mąkę, jajka, sól, proszek do pieczenia.

  2. Dolewamy oliwę.

  3. Na końcu wlewamy wodę i całość mieszamy.

  4. Można wyrobić ciasto ręką lub silikonową łopatką.

  5. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.

  6. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

  7. Ciasto formujemy zwilżonymi dłońmi na kształt koła o średnicy około 25 cm.

  8. Pieczemy spód od pizzy przez około 10 minut

  9. Po wyjęciu smarujemy sosem pomidorowym/passatą/ketchupem i układamy ulubione składniki.

  10. Całość pieczemy jeszcze przez około 15 minut.

pizza na spodzie gryczanym.jpg

Poziom trudności:

łatwy

Ilość porcji:

2 porcje

Czas przyrządzania:

40 minut

jh.png
logo_edited.png