top of page

Pizza na spodzie gryczanym
Lista składników:
-
175 g mąki gryczanej,
-
2 jajka,
-
1 łyżeczka soli,
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-
2 łyżki oliwy z oliwek,
-
100 ml przegotowanej, ciepłej wody.
Sposób przygotowania:
-
W misce mieszamy mąkę, jajka, sól, proszek do pieczenia.
-
Dolewamy oliwę.
-
Na końcu wlewamy wodę i całość mieszamy.
-
Można wyrobić ciasto ręką lub silikonową łopatką.
-
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
-
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
-
Ciasto formujemy zwilżonymi dłońmi na kształt koła o średnicy około 25 cm.
-
Pieczemy spód od pizzy przez około 10 minut
-
Po wyjęciu smarujemy sosem pomidorowym/passatą/ketchupem i układamy ulubione składniki.
-
Całość pieczemy jeszcze przez około 15 minut.

Poziom trudności:
łatwy
Ilość porcji:
2 porcje
Czas przyrządzania:
40 minut
bottom of page