
Szaszłyki z mielonymi kotlecikami z cukinią
Lista składników:
-
0,5 kg mięsa mielonego np. wieprzowego lub wołowego.
-
150 g cukinii,
-
1 cebula,
-
40 g papryki czerwonej,
-
3 łyżki oliwy z oliwek,
-
1 jajko,
-
Sól,
-
Pieprz czarny,
-
Pół łyżeczki majeranku.
Sposób przygotowania:
-
Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy i odstawiamy na 10 minut. Odcedzamy z nadmiaru wody.
-
Dodajemy mięso, warzywa i jajko. Przyprawiamy.
-
Wlewamy oliwę i całość mieszamy.
-
Formujemy z masy kotlety, po czym układamy je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około 30-40 minut.
-
Gotowe kotleciki nabijamy na szaszłyki z ulubionymi dodatkami, np. cukinii, pomidorków koktajlowych, pieczarek. Można podpiec je dodatkowo w piekarniku przez około 10-15 minut.

Czas przyrządzania:
15 minut
Ilość porcji:
10 porcji
Poziom trudności:
łatwy