Szaszłyki z mielonymi kotlecikami z cukinią

Lista składników:

  • 0,5 kg mięsa mielonego np. wieprzowego lub wołowego.

  • 150 g cukinii,

  • 1 cebula,

  • 40 g papryki czerwonej,

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,

  • 1 jajko,

  • Sól,

  • Pieprz czarny,

  • Pół łyżeczki majeranku.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy i odstawiamy na 10 minut. Odcedzamy z nadmiaru wody.

  2. Dodajemy mięso, warzywa i jajko. Przyprawiamy.

  3. Wlewamy oliwę i całość mieszamy.

  4. Formujemy z masy kotlety, po czym układamy je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.

  5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około 30-40 minut.

  6. Gotowe kotleciki nabijamy na szaszłyki z ulubionymi dodatkami, np. cukinii, pomidorków koktajlowych, pieczarek. Można podpiec je dodatkowo w piekarniku przez około 10-15 minut.

szaszłyki z kotlecikami mielionymi z cukinią.jpg

Czas przyrządzania:

15 minut

Ilość porcji:

10 porcji

Poziom trudności:

łatwy

jh.png
logo_edited.png