Burger w pieczarce Portobello z guacamole

Lista składników:

  • 2 pieczarki portobello,

  • 200 g mięsa mielonego, np. wołowego lub wieprzowego,

  • 1 jajko,

  • 1 oliwa z oliwek,

  • 4 plastry pomidora,

  • 1 ogórek kiszony,

  • 1 garść szpinaku,

  • 2 cebule,

  • Pół awokado,

  • Sok z wyciśniętej limonki,

  • 1 ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść pieczarki, odkrój nóżki z pieczarek (możesz je wykorzystać do innego dania). Kapeluszy pieczarek portobello nie obierasz. Ułóż pieczarki na blaszce do pieczenia, kapeluszami do góry. Możesz przyprawić je w dowolny sposób.

  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni i piecz pieczarki przez około 15 minut.

  3. Mięso mielone przypraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, czosnkiem niedźwiedzim. Dodajemy jajko. Formujemy kształt burgerów (pamiętając zarówno o tym, że pieczarki zmniejszą odrobinę swoją objętość).

  4. Burgery należy usmażyć na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Najlepiej do średniego wysmażenia.

  5. Pokrój cebulę na krążki, a pomidora i ogórki na plasterki.

  6. Guacamole: awokado obierz, przekrój na pół, pozbądź się pestki i umieść naczyniu. Dodaj sok z limonki, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę pokrojoną w kosteczkę i przyprawy. Całość zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.

  7. Składanie burgera: plaster pieczarki odwróć, wypełnij guacamole. Połóż kilka listkó szpinaku, plasterki ogórka, kotlet, pomidor. Przykryj drugim kapeluszem pieczarki.

burger w pieczarce portobello.jpg

Czas przyrządzania:

45 minut

Ilość porcji:

2 porcje

Poziom trudności:

średni

jh.png
logo_edited.png