
Burger w pieczarce Portobello z guacamole
Lista składników:
-
2 pieczarki portobello,
-
200 g mięsa mielonego, np. wołowego lub wieprzowego,
-
1 jajko,
-
1 oliwa z oliwek,
-
4 plastry pomidora,
-
1 ogórek kiszony,
-
1 garść szpinaku,
-
2 cebule,
-
Pół awokado,
-
Sok z wyciśniętej limonki,
-
1 ząbek czosnku.
Sposób przygotowania:
-
Oczyść pieczarki, odkrój nóżki z pieczarek (możesz je wykorzystać do innego dania). Kapeluszy pieczarek portobello nie obierasz. Ułóż pieczarki na blaszce do pieczenia, kapeluszami do góry. Możesz przyprawić je w dowolny sposób.
-
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni i piecz pieczarki przez około 15 minut.
-
Mięso mielone przypraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, czosnkiem niedźwiedzim. Dodajemy jajko. Formujemy kształt burgerów (pamiętając zarówno o tym, że pieczarki zmniejszą odrobinę swoją objętość).
-
Burgery należy usmażyć na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Najlepiej do średniego wysmażenia.
-
Pokrój cebulę na krążki, a pomidora i ogórki na plasterki.
-
Guacamole: awokado obierz, przekrój na pół, pozbądź się pestki i umieść naczyniu. Dodaj sok z limonki, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę pokrojoną w kosteczkę i przyprawy. Całość zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.
-
Składanie burgera: plaster pieczarki odwróć, wypełnij guacamole. Połóż kilka listkó szpinaku, plasterki ogórka, kotlet, pomidor. Przykryj drugim kapeluszem pieczarki.

Czas przyrządzania:
45 minut
Ilość porcji:
2 porcje
Poziom trudności:
średni