top of page

Frytki z batatów z dipem czosnkowym
i sosem pomidorowym
Lista składników:
-
500 g batatów,
-
1 łyżka oliwy z oliwek,
-
1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki,
-
1 łyżeczka majeranku,
-
Sól,
-
Pieprz czarny.
-
3 łyżki jogurtu naturalnego,
-
1 ząbek czosnku,
-
2 łyżki passaty pomidorowej,
-
Pół łyżeczki bazylii,
-
Pół łyżeczki oregano.
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni.
2. Bataty obierz i pokrój w słupki, wymieszaj z misce z przyprawami i oliwą.
3. Wyłóż na blachę i piecz przez 25-30 minut. Na koniec możesz włączyć funkcję grill, aby były bardziej przypieczone.
4. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jogurtem. Przypraw.
5. Passatę pomidorową wymieszaj z bazylią i oregano. Podaj z frytkami.
.jpg)
Poziom trudności:
łatwy
Ilość porcji:
2 porcje
Czas przyrządzania:
40 minut
bottom of page