Frytki z batatów z dipem czosnkowym
i sosem pomidorowym

Lista składników:

  • 500 g batatów,

  • 1 łyżka oliwy z oliwek,

  • 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki,

  • 1 łyżeczka majeranku,

  • Sól,

  • Pieprz czarny.

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 2 łyżki passaty pomidorowej,

  • Pół łyżeczki bazylii,

  • Pół łyżeczki oregano.

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni.

2. Bataty obierz i pokrój w słupki, wymieszaj z misce z przyprawami i oliwą.

3. Wyłóż na blachę i piecz przez 25-30 minut. Na koniec możesz włączyć funkcję grill, aby były bardziej przypieczone.

4. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jogurtem. Przypraw.

5. Passatę pomidorową wymieszaj z bazylią i oregano. Podaj z frytkami.
 

frytki z batatów z dipem czosnkowym i sosem pomidorowym (1).jpg

Poziom trudności:

łatwy

Ilość porcji:

2 porcje

Czas przyrządzania:

40 minut

jh.png
logo_edited.png