
Roladki z bakłażana z warzywami
w pomidorach
Lista składników:
-
1 bakłażan,
-
2 łyżki oliwy z oliwek,
-
12 plastrów sera mozzarellla,
-
12 sztuk suszonych pomidorów,
-
12 plasterków szynki parmeńskiej Prosciutto,
-
Sól,
-
Pieprz czarny,
-
1 łyżeczka czosnku granulowanego,
-
1 papryka czerwona,
-
Pół cukinii,
-
5 pieczarek,
-
1 cebula,
-
200 ml przecieru pomidorowego,
-
1 ząbek czosnku,
-
Bazylia,
-
Oregano.
.jpg)
Sposób przygotowania:
-
Bakłażana myjemy i kroimy wzdłuż na 12 cienkich plastrów.
-
Na patelni rozgrzanej przez trochę oliwy, podsmażamy plastry bakłażana z obydwu stron do miękkości.
-
Doprawiamy solą, pieprzem i, a następnie osączamy na papierze kuchennym.
-
Ser osączamy i kroimy na 12 cienkich plastrów.
-
Na każdym plastrze bakłażana układamy plaster sera, szynki i po jednym suszonym pomidorze. Zwijamy, spinamy i wkładamy do natłuszczonej formy do pieczenia.
-
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 10-15 minut.
-
Warzywa kroimy w mniejsze kawałki i umieszczamy na patelni rozgrzanej z dodatkiem oliwy. Podlewamy przecierem pomidorowym. Czosnek przeciskamy przez praskę. Przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano.
-
Podajemy z roladkami z bakłażana.
Czas przyrządzania:
45 minut
Ilość porcji:
12 porcji
Poziom trudności:
średni