Roladki z bakłażana z warzywami
w pomidorach

Lista składników:

  • 1 bakłażan,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • 12 plastrów sera mozzarellla,

  • 12 sztuk suszonych pomidorów,

  • 12 plasterków szynki parmeńskiej Prosciutto,

  • Sól,

  • Pieprz czarny,

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,

  • 1 papryka czerwona,

  • Pół cukinii,

  • 5 pieczarek,

  • 1 cebula,

  • 200 ml przecieru pomidorowego,

  • 1 ząbek czosnku,

  • Bazylia,

  • Oregano.

roladki z bakłażana (2).jpg

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana myjemy i kroimy wzdłuż na 12 cienkich plastrów.

  2. Na patelni rozgrzanej przez trochę oliwy, podsmażamy plastry bakłażana z obydwu stron do miękkości.

  3. Doprawiamy solą, pieprzem i, a następnie osączamy na papierze kuchennym.

  4. Ser  osączamy i kroimy na 12 cienkich plastrów.

  5. Na każdym plastrze bakłażana układamy  plaster sera, szynki i po jednym suszonym pomidorze. Zwijamy, spinamy i wkładamy do natłuszczonej formy do pieczenia.

  6. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 10-15 minut.

  7. Warzywa kroimy w mniejsze kawałki i umieszczamy na patelni rozgrzanej z dodatkiem oliwy. Podlewamy przecierem pomidorowym. Czosnek przeciskamy przez praskę. Przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano.

  8. Podajemy z roladkami z bakłażana.

Czas przyrządzania:

45 minut

Ilość porcji:

12 porcji

Poziom trudności:

średni

jh.png
logo_edited.png