top of page

Brownie z pomidora

Lista składników:

​Masa

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (wersja bezglutenowa - 1 szklanka ryżowej i 2/3 szklanki gryczane oraz 1/3 szklanki ziemniaczanej),

  • 1 banan lub szklanka dyniowego puree (smakuje obłędnie!)

  • 1/2 szklanki oleju kokosowego,

  • 1/2 szklanki dowolnego słodzidła,

  • 1 szklanka świeżych pomidorów lub z puszki,

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej - sody oczyszczonej),

  • 1 łyżeczka cynamonu,

  • 1 łyżeczka imbiru,

  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.

Polewa

  • 50 g gorzkiej czekolady,

  • garść płatków migdałowych.

Sposób przygotowania:

brownie z pomidorów.jpg

1. Świeże pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Umieszczam w naczyniu.

2. Dodajemy banana, olej i słodzidło. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy.

3. W osobnej misce przesiewamy przez sito mąki, dodajemy proszek do pieczenia, ulubione przyprawy. Mieszamy.

4. Suche składniki wsypujemy do mokrych. Całość mieszamy za pomocą łyżki lub mikserem.

5. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C.

6. Ciasto umieszczamy w keksówce (30 x 11 cm) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 45-50 minut.

7. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, studzimy je, a następnie dekorujemy wcześniej rozpuszczoną czekoladą i płatkami migdałowymi.

Czas przyrządzania:

60 minut

Ilość porcji:

12 porcji

Poziom trudności:

łatwy

jh.png
logo_edited.png
bottom of page