Szakszuka

Lista składników:

  • 1 opakowanie pomidorów z puszki (krojone),

  • 4 jajka,

  • 2 bułki grahamki,

  • 1 cebula,

  • 1 łyżka oliwy z oliwek,

  • 2 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej oliwę i zeszklij na niej posiekaną w kostkę cebulę i czosnek.

  2. Do cebuli dodaj pomidory - smaż wszystko przez chwilę do momentu aż odparuje nadmiar wody.

  3. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  4. Na pomidory wybij jajka, przykryj pokrywką i smaż do momentu aż zetnie się białko.

  5. Gotową potrawę oprósz świeżą bazylią lub szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.

szakszuka.jpg

Czas przyrządzania:

10 minut

Ilość porcji:

2 porcje

Poziom trudności:

łatwy

jh.png
logo_edited.png