top of page

Placuszki jogurtowo-truskawkowe

Czas przyrządzania:

15 minut

Ilość porcji:

10 porcji

Poziom trudności:

łatwy

Lista składników:

  • 100 g jogurtu naturalnego,

  • 100 g truskawek (świeże lub mrożone),

  • 1 jajko,

  • 80 g mąki (pełnoziarnistej, jaglanej, ryżowej),

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 1 łyżka substancji słodzącej (ksylitol, erytrytolu)

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki blendujemy w jednej misce do uzyskania jednolitej konsystencji.

  2. Jeśli korzystacie z mrożonych owoców – wcześniej zalejcie je wrzątkiem.

  3. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy tłuszczem (olejem kokosowym, masłem klarowanym) i smażymy placuszki do zrumienienia obydwu stron. 

  Można podać z jogurtem, dżemem, masłem orzechowym, owocami,    bakaliami, w tym z orzechami.

placuszki jogurtowo-truskawkowe.jpg
jh.png
logo_edited.png
bottom of page