top of page

Placuszki jogurtowo-truskawkowe
Czas przyrządzania:
15 minut
Ilość porcji:
10 porcji
Poziom trudności:
łatwy
Lista składników:
-
100 g jogurtu naturalnego,
-
100 g truskawek (świeże lub mrożone),
-
1 jajko,
-
80 g mąki (pełnoziarnistej, jaglanej, ryżowej),
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-
1 łyżka substancji słodzącej (ksylitol, erytrytolu)
Sposób przygotowania:
-
Wszystkie składniki blendujemy w jednej misce do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Jeśli korzystacie z mrożonych owoców – wcześniej zalejcie je wrzątkiem.
-
Patelnię rozgrzewamy i smarujemy tłuszczem (olejem kokosowym, masłem klarowanym) i smażymy placuszki do zrumienienia obydwu stron.
Można podać z jogurtem, dżemem, masłem orzechowym, owocami, bakaliami, w tym z orzechami.

bottom of page