Zupa krem z dyni z grzankami

Lista składników:

  • 1 mała dynia Hokkaido,

  • 2-3 ziemniaków,

  • 1 czubata łyżka masła,

  • 1 cebula,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 1 łyżeczka kurkumy,

  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,

  • 1 pomidor,

  • 3/4 domowego bulionu,

  • 1/2 szklanki mleka.

Sposób przygotowania:

1. Obierz dynię ze skórki, usuń nasiona i pokrój na kostkę. Obierz ziemniaki i również pokrój na kostkę, ale mniejszą.

2. W garnku podsmaż na maśle drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem.

3. Dodaj dynię, ziemniaki, dopraw solą oraz pozostałymi przyprawami. Smaż przez ok. 5 minut, mieszając co chwilę.

4. Wlej bulion do garnka i zagotuj całość.

5. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez ok. 10 minut.

6. Sparz pomidora, obierz ze skórki i pokrojonego na mniejsze kawałki dodaj do zupy.

7. Całość wymieszaj i gotuj przez ok. 5 minut do uzyskania miękkości wszystkich składników.

8. Zblenduj zupę z dodatkiem mleka i podawaj np. z grzankami.

zupa krem z dyni z grzankami.jpeg

Poziom trudności:

łatwy

Ilość porcji:

2 porcje

Czas przyrządzania:

30 minut

jh.png
logo_edited.png