
Zupa krem z dyni z grzankami
Lista składników:
-
1 mała dynia Hokkaido,
-
2-3 ziemniaków,
-
1 czubata łyżka masła,
-
1 cebula,
-
1 ząbek czosnku,
-
1 łyżeczka kurkumy,
-
1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
-
1 pomidor,
-
3/4 domowego bulionu,
-
1/2 szklanki mleka.
Sposób przygotowania:
1. Obierz dynię ze skórki, usuń nasiona i pokrój na kostkę. Obierz ziemniaki i również pokrój na kostkę, ale mniejszą.
2. W garnku podsmaż na maśle drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem.
3. Dodaj dynię, ziemniaki, dopraw solą oraz pozostałymi przyprawami. Smaż przez ok. 5 minut, mieszając co chwilę.
4. Wlej bulion do garnka i zagotuj całość.
5. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez ok. 10 minut.
6. Sparz pomidora, obierz ze skórki i pokrojonego na mniejsze kawałki dodaj do zupy.
7. Całość wymieszaj i gotuj przez ok. 5 minut do uzyskania miękkości wszystkich składników.
8. Zblenduj zupę z dodatkiem mleka i podawaj np. z grzankami.

Poziom trudności:
łatwy
Ilość porcji:
2 porcje
Czas przyrządzania:
30 minut