
Bananoffe
Lista składników:
Spód:
-
3 łyżki masła orzechowego,
-
1 łyżka miodu pszczelego,
-
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady lub kilka łyżek kakao,
-
2 łyżki płynnego oleju kokosowego,
-
3-4 łyżki płatków owsianych,
-
1-2 banany.
Karmel:
-
20 sztuk daktyli,
-
2 łyżki masła orzechowego.
-
1 puszka mleczka kokosowego (stała część)
-
1-2 kostki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:

-
Wszystkie składniki na spód mieszamy. Wykładamy na dno naczynia i ugniatamy.
-
Banany rozgniatamy widelcem i połowę tej masy układamy na spodzie.
-
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 15 minut. Odsączamy. Dodajemy masło orzechowe i blendujemy do uzyskania gładkiej kasy. Masę karmelową wykładamy na pulpę bananową.
-
Drugą połowę bananów układamy na warstwie karmelu.
-
Ubijamy stałą część mleczka kokosowego do sztywności i tworzymy kolejną warstwę deserku. Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy wierzch.
-
Można deserek udekorować plasterki bananów.
Czas przyrządzania:
30 minut
Ilość porcji:
2 porcje
Poziom trudności:
łatwy