Bananoffe

Lista składników:

Spód:

  • 3 łyżki masła orzechowego,

  • 1 łyżka miodu pszczelego,

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady lub kilka łyżek kakao,

  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego,

  • 3-4 łyżki płatków owsianych,

  • 1-2 banany.

Karmel:

  • 20 sztuk daktyli,

  • 2 łyżki masła orzechowego.

  • 1 puszka mleczka kokosowego (stała część)

  • 1-2 kostki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Bananoffee.jpeg
  1. Wszystkie składniki na spód mieszamy. Wykładamy na dno naczynia i ugniatamy.

  2. Banany rozgniatamy widelcem i połowę tej masy układamy na spodzie.

  3. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 15 minut. Odsączamy. Dodajemy masło orzechowe i blendujemy do uzyskania gładkiej kasy. Masę karmelową wykładamy na pulpę bananową.

  4. Drugą połowę bananów układamy na warstwie karmelu.

  5. Ubijamy stałą część mleczka kokosowego do sztywności i tworzymy kolejną warstwę deserku. Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy wierzch.

  6. Można deserek udekorować plasterki bananów.

Czas przyrządzania:

30 minut

Ilość porcji:

2 porcje

Poziom trudności:

łatwy

jh.png
logo_edited.png