
Jaglane brownie
Lista składników:
-
3/4 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej, 2 szklanki wody,
-
100 g gorzkiej czekolady z min. 70% zawartością kakao,
-
4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego,
-
4 jajka,
-
2 dojrzałe banany,
-
pół szklanki mleka krowiego lub roślinnego,
-
3/4 szklanki mąki ryżowej,
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-
2 łyżki kakao,
-
Substancja słodząca (wedle uznania).
Polewa:
-
2 łyżki płatków migdałowych,
-
50 g czekolady gorzkiej,
-
1 łyżka oleju kokosowego,
-
Garść malin do dekoracji.

Sposób przygotowania:
1, Kaszę jaglaną opłukujemy pod bieżącą wodą, następnie gotujemy w wodzie do momentu aż kasza wsiąknie całą wodę (mieszamy od czasu do czasu, by nie przywarła do dna garnka).
2. Do gorącej kaszy dodajemy czekoladę i mieszamy lekko za pomocą łyżki do momentu aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
3. Następnie dodajemy jajka, mleko, banany, rozpuszczony olej kokosowy. Na końcu wsypujemy suche składniki.
4. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Przelewamy masę do foremki (keksówka o rozmiarze 22 x 14 cm). wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
6. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
7. Polewa: czekoladę rozpuszczamy wraz z łyżką oleju, mieszamy, polewamy nią wierzch ciasta. Dekorujemy płatkami migdałowym i malinami.
Czas przyrządzania:
60 minut
Ilość porcji:
12 porcji
Poziom trudności:
łatwy