Brownie z batatów

Lista składników:

Masa

  • 2 ugotowane bataty,

  • 2 banany,

  • 2 jajka,

  • 2 łyżki miodu pszczelego,

  • 2 łyżki oleju kokosowego,

  • 2 łyżki kakao,

  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej,

  • 2 garście żurawiny.

Polewa:

  • 50 g gorzkiej czekolady,

  • 2 łyżki płatków migdałowych.

Sposób przygotowania:

  1. Bataty obieramy i gotujemy w wodzie do miękkości. Czekamy do ostygnięcia.

  2. Pozostałe składniki dodajemy do batatów i blendujemy do uzyskania jednolitej masy.

  3. Na koniec wsypujemy garść żurawiny.

  4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopi i pieczemy przez około 50 minut.

  5. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy do ostygnięcia.

  6. W rondelku rozpuszczamy czekoladę i wylewamy na wierzch ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi.

brownie z batatów.jpg

Czas przyrządzania:

15 minut

Ilość porcji:

10 porcji

Poziom trudności:

łatwy

jh.png
logo_edited.png