top of page

Brownie z batatów
Lista składników:
Masa
-
2 ugotowane bataty,
-
2 banany,
-
2 jajka,
-
2 łyżki miodu pszczelego,
-
2 łyżki oleju kokosowego,
-
2 łyżki kakao,
-
Pół łyżeczki sody oczyszczonej,
-
2 garście żurawiny.
Polewa:
-
50 g gorzkiej czekolady,
-
2 łyżki płatków migdałowych.
Sposób przygotowania:
-
Bataty obieramy i gotujemy w wodzie do miękkości. Czekamy do ostygnięcia.
-
Pozostałe składniki dodajemy do batatów i blendujemy do uzyskania jednolitej masy.
-
Na koniec wsypujemy garść żurawiny.
-
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopi i pieczemy przez około 50 minut.
-
Wyjmujemy z piekarnika i czekamy do ostygnięcia.
-
W rondelku rozpuszczamy czekoladę i wylewamy na wierzch ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi.

Czas przyrządzania:
15 minut
Ilość porcji:
10 porcji
Poziom trudności:
łatwy
bottom of page