top of page

Naleśniki ryżowe z owocami
Lista składników:
-
1 szklanka mąki ryżowej,
-
1 szklanka mleka krowiego/napoju roślinnego, np. kokosowego,
-
1 łyżka dowolnego słodzidła (jeśli przygotowujemy naleśniki na słodko),
-
3 jajka,
-
1 szczypta soli,
-
Tłuszcz do smażenia, np. olej kokosowy.
-
50 g skyru naturalnego.
-
Dowolne dodatki, np. świeże owoce, owoce suszone, dżem, bakalie itp.
Sposób przygotowania:
-
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy w jednej misce. Jeśli ciasto będzie zbyt płynne – dodajemy trochę mąki. Jeśli zbyt gęste – trochę mleka.
-
Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem tłuszczu.
-
Smażymy naleśniki – ok. 1 minutę z każdej strony (smażą się szybko).
-
Naleśniki można posmarować skyrem.
-
Spożyć z dowolnymi dodatkami, np. owoce, bakalie, dżem itp.

Czas przyrządzania:
20 minut
Ilość porcji:
5 porcji
Poziom trudności:
łatwy
bottom of page