Naleśniki ryżowe z owocami

Lista składników:

  • 1 szklanka mąki ryżowej,

  • 1 szklanka mleka krowiego/napoju roślinnego, np. kokosowego,

  • 1 łyżka dowolnego słodzidła (jeśli przygotowujemy naleśniki na słodko),

  • 3 jajka,

  • 1 szczypta soli,

  • Tłuszcz do smażenia, np. olej kokosowy.

  • 50 g skyru naturalnego.

  • Dowolne dodatki, np. świeże owoce, owoce suszone, dżem, bakalie itp.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy w jednej misce. Jeśli ciasto będzie zbyt płynne – dodajemy trochę mąki. Jeśli zbyt gęste – trochę mleka.

  2. Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem tłuszczu.

  3. Smażymy naleśniki – ok. 1 minutę z każdej strony (smażą się szybko).

  4. Naleśniki można posmarować skyrem.

  5. Spożyć z dowolnymi dodatkami, np. owoce, bakalie, dżem itp.

naleśniki ryżowe z owocami.jpg

Czas przyrządzania:

20 minut

Ilość porcji:

5 porcji

Poziom trudności:

łatwy

jh.png
logo_edited.png