
Deser a’la szarlotka
Lista składników:
-
50 g skyru naturalnego,
-
2 łyżeczki dowolnego słodzidła, np. ksylitolu lub erytrytolu,
-
2 jabłka
-
1 łyżeczka cynamonu,
-
1 łyżeczka oleju kokosowego,
-
20 stuk daktyli,
-
2 łyżki masła orzechowego,
-
2 łyżki orzechów włoskich,
-
1 garść żurawiny,
-
Orzechy włoskie do dekoracji.
Sposób przygotowania:
-
Skyr mieszamy z 1 łyżeczką substancji słodzącej.
-
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy na patelni rozgrzanej z dodatkiem oleju. Dusimy pod przykryciem przez około 5 minut. Dodajemy cynamon.
-
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 10-15 minut. Odsączamy z wody i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mieszamy z masłem orzechowym.
-
Orzechy obieramy z łupin i siekamy drobno.
-
Na dno szklanki umieszczamy: połowę skyru, następnie duszone jabłka, siekane orzechy masę daktylową, ponownie skyr, resztę duszonych jabłek.
-
Górę dekorujemy żurawiną, orzechami włoskimi.

Czas przyrządzania:
45 minut
Ilość porcji:
2 porcje
Poziom trudności:
łatwy