Deser a’la szarlotka

Lista składników:

  • 50 g skyru naturalnego,

  • 2 łyżeczki dowolnego słodzidła, np. ksylitolu lub erytrytolu,

  • 2 jabłka

  • 1 łyżeczka cynamonu,

  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,

  • 20 stuk daktyli,

  • 2 łyżki masła orzechowego,

  • 2 łyżki orzechów włoskich,

  • 1 garść żurawiny,

  • Orzechy włoskie do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Skyr mieszamy z 1 łyżeczką substancji słodzącej.

  2. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy na patelni rozgrzanej z dodatkiem oleju. Dusimy pod przykryciem przez około 5 minut. Dodajemy cynamon.

  3. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 10-15 minut. Odsączamy z wody i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mieszamy z masłem orzechowym.

  4. Orzechy obieramy z łupin i siekamy drobno.

  5. Na dno szklanki umieszczamy: połowę skyru, następnie duszone jabłka, siekane orzechy masę daktylową, ponownie skyr, resztę duszonych jabłek.

  6. Górę dekorujemy żurawiną, orzechami włoskimi.
     

Deser a'la szarlotka.jpeg

Czas przyrządzania:

45 minut

Ilość porcji:

2 porcje

Poziom trudności:

łatwy

jh.png
logo_edited.png